Klima Nasıl Kullanılır?
Yaz ayları klimaların en çok kullanıldığı zamanlardır. Klima fiyatları düştükçe hemen hemen her evde klima görmek mümkün hale geldi. Sıcak geçen bu aylarda hepimiz serinlemek için klimalara daha sık başvururuz. Artık lüks olmayan bu iklimlendirme cihazları kurulumundan kullanımına kadar bazı kurallara uyulmadığı takdirde sizleri mağdur edebilmektedirler. Yaz aylarında eğer klimasız kalmak istemiyorsanız:
Klimalarınızın montajını yetkili servislere yaptırın. Konu ile ilgili eğitim almış teknisyenlerin kurulum hizmeti eğitimsiz kişilerin yaptığı uygulamalardan ziyade garanti şartlarına uygun bir uygulama olacaktır.
Klimanın performansı ile kullanım ömrünün artması için periyodik bakım ve kontrollerini yaptırmalısınız. Özellikle yaz ayları başlamadan önce klimanızı temizletmeyi unutmamalısınız.
Klimanın ayarları yaz mevsiminin şartlarına uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7’-8’ C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır.
İster split, ister pencere tipi veya mobil olsun, hava temizleme filtreleri belli aralıklarla temizlenmelidir.
Gerek montaj gerek kullanım esnasında ürünün kullanma kılavuzunda yer alan, satıcı ve yetkili servis tavsiyelerini dikkate alarak yaz aylarında sizi yarı yolda bırakmayan klimalara kavuşabilirsiniz.
Klima ortam ısısını değiştirmek, dengelemek (ve modeli destekliyorsa) fan/üfleme ile nem alma için kullanılmalı. Amacı dışında örneğin kurutma, yiyecek/içecek soğutma/ısıtma için kullanılmamalıdır.
Gerek iç ünite gerek dış ünite önünde hava giriş ve çıkışlarına akışı engelleyecek herhangi bir nesne konmamalıdır. Yaz aylarında serinlik istendiği için klima mümkün olduğunca eşya engeline takılmamalıdır.
Yaz Mevsiminde Soğuk, Kış Mevsiminde Sıcak Ayarı Nasıl Yapılır?
Bulunulan iklim şartları ve mekan koşulları klimanın yaz ve kış mevsiminde sıcaklık ayarlarında farklılıklar olmasına neden olur. Öncelikli olarak klimanızı iyi tanımalı ve kumandanız ile cihazınızın üstündeki ibareleri anlamakla işe başlamalısınız.
Klima Çalıştırma Modları
COOL: Klimanın soğutma modudur.
HEAT: Klimanın ısıtma modudur.
DRY: Nem alma modudur. Çok nemli bölgelerde soğutma işlemi başlamadan önce çalıştırılmalıdır.
AUTO: Klima ısıtma ve soğutma modlarını kendi seçer.
AUTO FAN: Fan hızı anlamına gelir. Hızlı-Orta-Düşük olmak üzere 3 adettir. Klimanızı manuel ayarlarsınız ya da Auto fan moduna alırsanız ısı dercesine göre hızı klimanız belirleyecektir.
Eğer klima çalıştırma modlarına hakimseniz yaz aylarında klimanızı kullanırken klimanızı COOL moduna getirmeli ve sıcaklık değerini de 20 – 23 arasında tutmalısınız. Sıcaklık artma durumlarına göre bu değeri düşürebilirsiniz.
Klima kullanmayı bilmiyor ve cihazınızı kurcalamak istemiyorsanız otomatik moda alarak sıcaklığı belirlemesi için klimanıza güvenebilirsiniz.
Klimanın Ayarını Kaçırmayın!
Yaz aylarında genel olarak klimadan kaynaklı baş ağrısı, boyun tutulması ve soğuk algınlığı şikayetleri artar. Bunun nedeni ortamın fazla soğutulmasıdır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş kişiler, çocuk ve yaşlılar klima kullanımına çok dikkat etmelidir. Aşırı soğuk ortamlarda bulunmamaya özen göstermelidirler.
Klimanın yanlış kullanımı sinüzit, göz iltihabı ve akciğer iltihaplarına yol açabildiği gibi yüz felci ve işitme kaybı sorunlarına da sebep olacağı için cihazın nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmek gerekir. Klimanın kılavuzunda yer alan ayarlara uymak önemlidir. Böylece sağlıklı bir ortam oluşturulur.